10 wijsheden voor gezondheid en geluk

Schoonheid is gezondheid zichtbaar maken.  Een gezond evenwcht tussen innerlijke en uiterlijke schoonheid doet je stralen.  Deze onderstaande 10 wijsheden voor gezondheid en geluk zijn vandaag meer dan ooit actueel:

 1. SLEEP: Ga op tijd naar bed voor een verkwikkende en weldoende nachtrust.  Afhankelijk van persoon tot persoon heb je tussen 7u en 9u slaap nodig.  Ben minstens een half uur voor het slapengaan alle schermen om de aanmaak van melatonine (een stofje dat je nodig hebt om goed te slapen) niet te verstoren.  Een boek lezen, wat naar muziek luisteren of mediteren zijn heel goede alternatieven.  Wat ook helpt om beter in slaap te vallen is een vast slaapritueel instellen.
 2. WORK: Werk met hart en ziel & met de glimlach.  Zoek je passie en durf ze volgen.
 3. EAT: Begin je dag met een gezond en evenwichtig ontbijt.  Gezond en vers koken is niet alleen leuk maar ook super voor je lijf.
 4. DRINK: Hydrateer en zuiver je lichaam met voldoende bronwater, lauw in de vorm van verse kruidenthee of koud (je kan je water pimpen met een extra smaakje)
 5. DO: Probeer zoveel mogelijk dingen te doen die je graag doet.  Relativeer & wees tevreden met wat wél kan en mag.
 6. RELAX: Neem tijd om te ontspannen.  Een kort moment tussenin kan al wonderen doen.
 7. MOVE: Je lichaam wil bewegen en is gemaakt om te bewegen.  Ga wandelen in de natuur, lopen of fietsen.  Yoga of dansen kan je ook thuis vanuit je woonkamer.  Doe vooral iets wat jij fijn vindt.  Je maakt er je lichaam blij mee.  Je geest zal automatisch volgen.
 8. LOVE: Bemin en laat je beminnen.  Knuffel en omring je met positieve mensen.
 9. BREATHE: Inademen is toelaten, uitademen is loslaten.  Ademen is leven.  Pas de buikademhaling toe en leer desnoods ademhalingsoefeningen aan.
 10. REDUCE: Less is more.  Hou de zaken simpel.  Ga naar de essentie.

Met natuurlijke producten van phyto 5 en phytocure ondersteun je je lichaam naar meer evenwicht en balans.  Beide merken grijpen terug naar de natuur om je organisme te voorzien van micro nutriënten en actieve bestanddelen.  Met haar keuze voor de natuur biedt phytocure veilige, gebruiksvriendelijke en efficciënte producten aan via beauty en energy consulentes.  Persoonlijke en professioneel advies wordt hierbij aangeboden door zaakvoerster Els van welness ekilbre.  Klik hier op naar de webshop te gaan en hier om contact op te nemen mbt jouw adviesvragen.

Warme , liefdevolle groeten in deze uitdagende tijden gewenst.

Els

Bron: informatie folder phytocure 

Heropstart ekilibre – covid-19 maatregelen

We zijn terug open!  Wat zijn we blij dat we onze klanten terug ‘onder handen’ mogen nemen. Welke maatregelen nemen wij?
 • We dragen een mondmasker.
 • Alle massagetafels zijn voorzien van katoenen onderlakens die we wassen op minstens 60 graden en papieren handdoeken die we weggooien na elke klant.
 • Er zal ontsmettingsgel klaarstaan voor de klanten bij aankomst en in elke behandelruimte
 • Wij wassen en desinfecteren onze handen voor en na elke behandeling en indien nodig, tussendoor
 • Wij voorzien extra tijd na elke klant om de ruimtes te verluchten en alles te ontsmetten
 • De behandelruimtes zijn zo ingericht dat de social distancing maatregelen en minimum vereiste aantal vierkante meters per persoon opgelegd door de overheid gerespecteerd worden
 • Wij gaan niet werken als we ons ziek voelen of in contact kwamen met iemand die Covid-19 heeft.
Wat vragen we van jullie?
 • Om een mondmasker te dragen bij aankomst (verplicht van de overheid). Tijdens behandelingen wordt dit uiteraard afgezet.
 • Kom niet als je symptomen vertoont. Bel ons dan zo snel mogelijk en we zullen jouw afspraak kosteloos verplaatsen.
 • Om volgende dingen mee te brengen:
  • voor massages en verzorgingen: 2 kleine handdoeken en 1 grote handdoek of dekentje om onder te liggen
  • voor arrangementen: badjas, slippers, 2 kleine handdoeken en 1 grote badhanddoek of dekentje om onder te liggen.
  • Heb je geen badjas , dan kan je er eentje van ons huren aan 5 EUR/Stuk
We danken jullie erg voor jullie vertrouwen in ons. Jullie mogen erop vertrouwen dat jullie een veilig, ontspannen, gezellig en goed gevoel gaan hebben. We bieden jullie ons luisterend oor , zachte handen en warme aanrakingen aan en we zijn er van overtuigd dat jullie dit nu meer dan ooit kunnen gebruiken.  Het is fijn dat we er nu kunnen zijn voor jullie. Een massage of verzorging is een boost voor je gezondheid en immuniteit dus nu, meer dan ooit welkom! Hartegroeten, Els en het hele ekilibre team

Kindermassageverhalen

Kindermassageverhalen zijn een geweldige manier om samen met je kind te genieten van aanrakingen en verhalen.  Je leert kinderen op een speelse manier te vertrouwen op hun eigen lichaam en zich veilig te voelen.  Ook jullie band verbetert en je kind zal meer ontspannen door het leven gaan.  Ideaal als avondritueel om kwaliteitsvolle tijd samen door te brengen maar eigenlijk ook overdag zeer heilzaam.  

Je kan zelf een verhaal verzinnen en er de bewegingen bij bedenken maar als dat moeilijker is heb ik hier alvast 2 uitgetypte verhalen voor jullie.  

De elfjes op de elfenheuvel

Heel ver weg, in een groen en zonnig land, bevindt zich een groot bos.  Een bos van reuzen zo groot.  En middenin dat bos, ligt de elfenheuvel (maak met beide handen een grote driehoeksbeweging op de rug die de elfenheuvel voorstelt).

Op de elfenheuvel wonen een elfenmoeder, elfenvader en negen elfenkinderen.  Ze zijn met elven, die elfen.  Ze hebben een heerlijk elfenhuis.  Elke ochtend springen ze, plons, met zijn allen in een zilverzoet meertje om een ochtendbad te nemen (klop met de handpalm beurtelings links en rrechts op de rug in een ritmisch tempo).

Lekker nat zijn ze.  De vader en moeder smeren elkaars rug in met elfenzeep.  Ze worden er zepig en glibberig van.  De elfenkinderen genieten van zoveel bellen en doen hun ouders na (maak beurtelings met beide handen kleine roterende bewegingen over de rug). 

Als de ruggen helemaal ingesmeerd zijn, is de zeep nog lang niet op. Gelukkig maar.  Ze wrijven bij elkaar ook de armen in met zeep (wrijf met beide handen een paar keer over de armen, van boven naar beneden).

Als het hele lijf is ingesmeerd met zeep moeten ze lachen: ze lijken wel slagroomsoesjes.  Alleen de haren zijn nog niet wit.  Die moeten ze ook nog wassen. De elfenvader en elfenmoeder en elfenkinderen druppelen elfenshampo bij elkaar in de haren.  Van hun vingers maken ze zachte mixers: de slagroomshampoo schuimt eraf…. (masseer met de vingertoppen de hoofdhuid). 

De elfen op de elfenheuvel zijn nu helemaal ingezeept met elfenslagroomzeep.  Als ze lachen , blazen ze vanzelf roze bellen.  Maar ze moeten ook weer schoon gemaakt worden.  Dus duiken ze, plons, weer onder in het meertje.  Ze wrijven elkaar voorzichtig schoon (maak met beide handen grote ronde bewegingen op de rug).  

Als alle zeep van hun lichaam is gespoeld moeten ze nog droog worden.  Maar op de elfenheuvel zijn geen  handdoeken.  Die zouden hun tere vleugeltjes alleen maar beschadigen.  Daarom springen ze over de rotsen , die verspreid liggen in het meertje.  (klop met de vuisten zachtjes op de rug).

En als alle elfjes weer droog ziijn, mmm, dan ruiken ze heerlijk.  Ze worden er helemaal licht van.  En ze vliegen met zijn elven schoon en blij terug naar hun elfenhuis.  (wrijf met vlakke hand over de ruggengraat naar de buitenzijde van de rug, van boven naar beneden). 

Pizza bakken 

We gaan een pizza bakken.   Eerst rollen we het deeg uit (rolbewegingen over de rug maken).  Dan smeren we de tomatensaus uit (met volle hand rug insmeren).  Daarop leggen we hespstukjes (drukken met vingertoppen op de rug op verschillende plekjes).  En champignons (zelfde beweging maar fijner) en ananas (zelfde beweging maar nu maar met 1 vinger).  Daar strooien we kaas over (wervelingen met verschillende vingers maken).  Nu gaat de pizza de oven in (handen op rug leggen en rug warm maken , ondertussen heen en weer wiegen).  Ping hij is klaar. We nemen de pizza uit de oven en snijden hem in stukjes (met pink snijbeweging over de rug maken).  En dan … smullen maar.  

Ik wens jullie heel veel plezier met deze verhaaltjes.  Stuur me gerust feedback of vragen door en als jullie het fijn vinden en meer willen, laat het me ook weten.  Dan post ik gauw nog eens wat andere verhaaltjes.  

Ps: in deze coronatijd ga ik wekelijks op woensdag een facebook live event geven van een half uurtje met telkens andere verhalen en ontspanningsoefeningen om met je kind te doen.  Het is gratis en een leuke manier om samen te ontspannen.  Doe je ook eens mee?  

Herbronning: nieuwe energie voor lichaam en geest

Herbronnen…. Terug naar je bron, je ware kern, je ware zelf.

Carine van den Stockt (kunstenares) en Els Vijverman (wellness – relaxatie en loopbaancoach) hebben een dag in elkaar gevlochten die dit als doel heeft.  Gedurende de dag mag je je aan een reis verwachten in de natuur vol relaxatie, tips en oefeningen.  Via creativiteit en meditatie kom je in de namiddag tot expressie van wie je in wezen bent.  Stilte, tot jezelf komen en verbinding maken staan hier centraal.

Een magische plek 

De dag gaat door op een magische plek midden in de natuur aan de voet van de Vlaamse Ardennen.  De locatie is goed uitgerust en zeer rustgevend.  Natuur, rust, genieten in het nu staan centraal.

Wat mag je concreet verwachten?

We starten met een kennismaking , gevolgd door een natuurwandeling- coaching. Hier wordt tijd genomen voor het delen van informatie en inzichten rond stresspreventie en energie opbouw.  Daarna volgen heel wat praktische oefeningen en tips m.b.t. relaxatie.  We dompelen je onder in yoga, ademhaling, de energie gevers, ontstressing en natuurbeleving.  ‘S middags genieten jullie van een lekkere, lichte en gezonde lunch.

In de namiddag doen we een meditatie om tot jezelf te komen.  Vanuit je intuïtie schilder je dan jouw eigen creatie op doek.  Je neemt je kunstwerk mee naar huis zodat je ook thuis nog kan nagenieten van jouw moment.  Terwijl een deel van de groep zich creatief uitleeft , krijgen de anderen een rustgevende massage.  Iedereen komt aan de beurt.  Ook na deze dag laten we je niet los want deze dag wordt gekoppeld aan een opvolgprogramma via mail.  Tot 12 weken na deze dag worden de inzichten en oefeningen verder geïntegreerd in je dagelijkse leven.

Extra info 

Deze dag kan je volgen voor 149 euro per persoon met een min van 4 en een max van 10 personen..  Er is begeleiding van 2 coaches inbegrepen, evenals alle materialen, herbronningsboekje, opvolgprogramma, gezonde lunch en zelfgebakken taart, je eigen kunstwerk, een heerlijke massage, doorlopend koffie en thee.

Heb je een groepje van minstens 4 mensen en wil je dit niet missen?  Contacteer Els (info@ekilibre-online.be of 0492 93 46 18) of Carine (carinestock@hotmail.com of 0477 88 17 65) om een datum vast te leggen.  Ideaal als vriendinnenactiviteit, vrijgezellenfeest of teambuilding.  Het programma past ook zeer goed binnen een preventie beleid voor stress en burn-out.  Vraag meer informatie om het eventueel op maat van je organisatie aan te passen.

De 5 elementen – verjongende cyclus voor lichaam en geest

Ken je de 5 elementen al?  Hout, vuur, aarde, metaal en water.  Dat zijn de oosterse natuurelementen.  In het westen spreekt men van de 4 elementen: vuur, aarde, water en lucht.  Dik 10 jaar geleden volgde ik aan de europese academie in Gent een opleiding voedings en gezondheidsconsulente waar uitgebreid ingegaan werd op deze 4 elementen.  Per element kregen we een karakterbeschrijving en zelf fysionomiek (om te leren herkennen aan de vorm van het gelaat welk type je bent).  Heel boeiend.  Toen ik 2 jaar later mijn praktijk oprichtte in wellness en ontdekte dat er producten bestaan die werken op deze natuurelementen (wel de oosterse 5 elementen) was ik meteen verkocht.

Hoe zit die verjongende cyclus van de 5 elementen in elkaar?  Wel, als je in de natuur hout verbrandt krijg je vuur.  Vuur dat opbrandt wordt as (aarde).  Een goed gevoede aarde heeft voldoende mineralen (metaal) en vocht (water).  Dit vocht heb je dan weer nodig om hout (je bomen en planten) te laten groeien.  In het menselijk lichaam gaat het ook zo: spieren en gewrichten (hout) die goed werken zorgen voor een goede bloeddoorstroming (vuur).  Een goede bloeddoorstroming zorgt voor een zuiver bindweefsel (aarde).  Een zuiver bindweefsel zorgt voor een goede lymfecirculatie (metaal).  Dat laatste heb je nodig voor een goede vochtbalans (water).  Deze vochtbalans zorgt er mede voor dat je spieren en gewrichten niet vast te komen zitten.  En zo is de cirkel rond.  Elk element  staat ook voor een seizoen: hout is lente, vuur is zomer, aarde is nazomer, metaal is herfst en water is winter.  De winter draagt reeds de kiemen van de lente in zich.  Met onze verzorgingen gaan we steeds deze cirkel, de verjongende cyclus, stimuleren zodat het lichaam jong blijft en vitaal.  Beweging en verandering worden beïnvloed door de vijf  elementen. De vijf elementen vormen samen één geheel. Elke verstoring van de natuurlijke cyclus leidt tot uitputting, lichamelijke en/of mentale vermoeidheid. Je bereikt opnieuw totale harmonie als u element per element terug in evenwicht brengt.PHYTO 5 is een plantaardig (phyto = plant) productengamma, geïnspireerd op eeuwenoude Oosterse wijsheid gecombineerd met verfijnde Westerse technologie. Men gaat er van uit dat je best je natuurlijke evenwicht zo goed mogelijk behoudt door je element te kennen en in evenwicht te houden.  Alle elementen heeft iedereen in zich maar door onevenwichten in iemand kan de verjongende cyclus van de 5 elementen verstoord geraken.  Phyto 5 herstelt dan de balans.


Met phyto 5 gaat men er van uit dat innerlijk en uiterlijk welzijn samengaan, dat elk uiterlijk probleem een innerlijke oorzaak heeft, dat een individuele aanpak van de totale persoon (gezicht + lichaam) het beste werkt en dat puur natuurlijke producten en  verzorgingen het beste zijn voor je lichaam.  We werken dus heel persoonlijk en kijken naar de reflexzones van lichaam en gelaat om een diagnose te bepalen en advies te geven.

Wist je trouwens dat elk element ook samenhangt met een bepaald karakter en dat jij een element hebt dat van nature sterker is doordat dit aangeboren is?  Zo kan je bij ons een bioritme bepaling laten maken en meer over jezelf te weten komen.

Hieronder is de cyclus van de elementen in beeld gebracht met de problemen die bij elk element horen.

 

 

Hoe realiseer ik mijn droom(loopbaan)?

“What you think creates life.  All you have to do is ask yourself what you are willing to accept into your life and learn to focus your thought consciously in order te create what you want” – Ghalil

Ken je het gevoel geleefd te worden ipv het leven ten volle te leven?  Velen onder ons kennen dat onbestemde gevoel wel maar kunnen er niet de vinger op leggen want eigenlijk hebben ze alles.  Vaak komt dit doordat we ons verlangen niet leven.  Onze passie niet volgen of een job doen die niet bij onze waarden, diepste kern lijkt te passen.

Eenmaal we dit beseffen kunnen we stappen zetten in een andere richting.  De vraag bij velen is echter : welke richting moet ik uitgaan?  Ik weet wat ik niet meer wil maar niet wat ik nu WEL wil.  En deze focus, het verlangen van je ziel voelen en volgen is nu net wat we ontdekken binnen loopbaanbegeleiding.  We gaan op weg om te zoeken naar fundamentele antwoorden op vragen: wie ben ik?  Wat wil ik?  Wat zijn mijn waarden?  Wat zijn mijn belemmeringen om dit te bereiken?

De moeite waard want als je niet weet waar je naartoe gaat, gaat het mis.  Dan is je innerlijke koers onduidelijk en verlies je je focus.  Het resultaat is dat je met het leven meeleeft in plaats van andersom.  Als je niet duidelijk bent in wat je wilt van het leven, dan kun je de dingen niet aantrekken die je wilt.

Hoe trek je de juiste dingen aan in je leven?  Dit zijn de stappen die je voor jezelf moet nemen om ervoor te zorgen dat wat je wilt ook werkelijkheid wordt:

 1. Een verlangen voelen
 2. Het proces
 3. De toestemming.

Hieronder komen deze 3 aspecten aan bod.

Stap 1 is het verlangen voelen.  Dat is wat we hierboven beschreven hebben: ontdekken wat je wilt doen, ontdekken wat je te delen hebt met de wereld.  En ieder mens heeft bepaalde talenten.  Vaak zijn het dingen die we zo vanzelfsprekend vinden dat we niet eens doorhebben dat het ons talent is.  Of dingen waar we ons helemaal in verliezen en de tijd mee uit het oog verliezen.  Het kennen van je talenten is een krachtige richtingaanwijzer. Want als je je talent leeft doe je automatisch de dingen waar je goed in bent.  Maak voor jezelf dus duidelijk wat je wilt op basis van waar je gewoon heel goed in bent.

De wet van potentialiteit (alles is energie) leert ons dat als we de kern van onze aard en onze talenten ontdekken, we alles kunnen verwezenlijken wat we maar willen.  Het jezelf gunnen om je droom te leven is niet een luxe maar een doel.   Door dingen te visualiseren kun je ze aantrekken.  Ze hebben eens onderzoek gedaan naar het succes van succesvolle atleten en bleek dat ze zichzelf eerst tientallen keren in gedachten de wedstrijd hadden zien winnen.  Veel is dus een kwestie van te leren dromen.

Stap 2 is het genieten van het proces.  Niet alleen de uitkomst is belangrijk maar ook de weg ernaartoe.  Vergeet dus onderweg niet te genieten en kleine tussenstappen / tussendoelen te vieren.

Stap 3 is jezelf de toestemming geven om te mogen ontvangen.  Veel mensen hebben moeite met ontvangen maar zijn een krak in het geven.  Om echter je droom te kunnen leven is het belangrijk dat je ook goed kan ontvangen.  Sta jezelf toe om alle succes, harmonie, welvaart, heling, … te krijgen.

We hopen oprecht dat ook jij je droom mag ontdekken en beleven.

Heb je vragen over wat wij voor jou kunnen betekenen in dit proces?  Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Deze tekst kwam tot stand dankzij inspiratie uit het boek: ‘het geheim van the secret – werkboek’ – Patty Harpenau

Tips op een natuurlijke manier om zwangerschaps kwaaltjes te verhelpen

Toen ik zwanger was van mijn kinderen heb ik wel eens last gehad van onderstaande kwaaltjes.  Omdat ik in die periode studeerde voor voedings- en gezondheidsconsulente en mijn eindwerk gemaakt heb over pre en postnatale begeleiding wilde ik dit blogartikel schrijven om jullie te helpen bepaalde kwaaltjes te verhelpen.  Veel kwaaltjes kunnen verholpen worden met een goede zwangerschaps massage of een wellness voor zwangere vrouwen.  Hieronder nog extra tips.

1.       Misselijkheid en braken

Dit komt veel voor in het eerste trimester maar duurt soms langer.  Wat zeker helpt is s morgens voor het opstaan iets licht verteerbaars te gebruiken zoals een beschuit met honing of een cracker.  Verder is het ook aangewezen om kleine hoeveelheden te eten, verspreid over de dag zodat je nooit met een lege maag zit.  Veel water of kruidenthee kan ook helpen als je moeilijk iets anders kan binnenhouden.

Volgende kruidenthees kunnen helpen tegen misselijkheid:

 1. Gemberthee (eventueel in combinatie met frambozenblad): frambozenblad raad ik niet aan als men een voorgeschiedenis heeft van miskraam of vroeggeboorte wegens de baarmoederstimulerende eigenschappen
 2. Kamillethee: werkt zeer rustgevend en is ideaal s avonds voor het slapengaan
 3. Citroenmelisse: krampstillend en kalmerend voor de spijsvertering

Volgende bachbloesems kunnen helpen tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap: appel, rescue remedie.

2.      Bekken instabiliteit

Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat de banden en spieren van het bekken van de zwangere vrouw soepeler worden. Zo wordt het bekken beweeglijker en kan de baby, bij de  geboorte, gemakkelijker door het geboortekanaal. Echter, bij sommige vrouwen zorgt dat beweeglijke bekken voor ernstige klachten. Ze hebben moeite met bewegen en behoorlijk veel pijn. We spreken in dat geval van bekkeninstabiliteit.   Je kan dan pijn hebben bij het schaambeen, in de lies of onderrug en deze pijn kan zelfs uitstralen naar de benen en billen. Vermoeidheid maakt de klachten alleen nog erger.

De behandeling van een instabiel bekken verschilt enorm van de behandeling van de dysfunctie van het bekken en wordt best goed begeleid. Een massage voor zwangeren doet wonderen om de pijnlijke plaatsen verlichting te brengen. Er kan eventueel een bekken band gedragen worden. Er zijn een aantal dingen die beter beperkt kunnen worden zoals traplopen, bukken  en zware dingen heffen. Relaxatieoefeningen die helpen om in je centrum te komen kunnen  hier ook soelaas bieden (klik hier).

Een kruidenthee van heermoes werkt ook omdat heermoes alle harde delen van het lichaam helpt versterken en zeer rijk is aan allerlei mineralen en vitaminen.

3.      Maagzuur

Dit ongemak komt veel voor tijdens de laatste maanden van de zwangerschap en heeft als  oorzaak dat de slokdarm minder goed afgesloten wordt en de druk in de buikholte groter  wordt ten gevolge van de groei van de baby.    Het is zeer belangrijk geen voedingsmiddelen te nuttigen die de productie van maagzuur  stimuleren. Onder andere alcohol, koffie, koolzuurhoudende dranken, suikers en sterk gekruide  voedingsmiddelen moeten vermeden worden. Producten die maagzuur blussen zoals melk,  havermoutpap en yoghurt zijn wel aan te bevelen. Kamillethee, venkelthee of anijsthee  drinken zou verlichting brengen. Brood eten helpt omdat brood het maagzuur absorbeert.  Verder is pruimensap een goed middel. Het is steeds beter om kleine hoeveelheden te eten  i.p.v. 1 grotere maaltijd. Ook een goede houding en rek en strekoefeningen kunnen helpen.  Tenslotte kan groene klei een oplossing bieden. Het is dan de bedoeling om deze klei op te  lossen in water en het water te gebruiken als blusmiddel.

4.      Bandenpijn

Bandenpijn is een scherpe, stekende pijn die langer aanhoudt dan bijvoorbeeld een wee.  Rond de 20e week gaat de baarmoeder ineens sterk groeien. De zwangere vrouw ziet  zichzelf dan opeens veel verdikken. Hierdoor komt er meer spanning te staan op de banden  (soort spieren) die de baarmoeder op haar plaats houden. Een scherpe, stekende pijn ter  hoogte van het schaambod wordt veroorzaakt door de banden waarmee de baarmoeder  vastzit aan het schaambod en de stuit. Vooral bij vermoeidheid treedt dit op.

Enkele tips zijn:

– een rubberen warmwaterkruik op de pijnlijke plek leggen kan wonderen doen.

– Een zwangerschapspantybroekje met verstevigende band onder de buik die de buik  ondersteunt en meegroeit met de zwangerschap kan helpen.

– een massage voor zwangere vrouwen kan helpen de spanning te verlichten en meer te ontspannen.

5.  Constipatie

Bij constipatie is het zeer belangrijk om vezelrijk voedsel te nuttigen zodat de darmflora zich  wat kunnen herstellen en optimaal kunnen werken. Onder andere volkoren brood, graanproducten,  fruit en veel groenten zullen helpen om de darmtransit te verbeteren. Vooral citrusvruchten (sinaasappels, citroenen, mandarijen, kiwis, clementines, … ) helpen omwille van de vitamine  C die daar in zit. Komboecha of gedroogde pruimen op een nuchtere maag kunnen bij  constipatie wonderen doen. Etherische olie van venkel kan ook helpen. Uiteraard is het ook  belangrijk om voldoende te drinken, de buikademhaling toe te passen en de buik te  masseren (tijdens een zwangerschap massage of zwangerschap wellness moment). Men kan ook kleiwater gebruiken (1 lepel in water laten staan ’s avonds en ’s  ochtends dit opdrinken) in combinatie met vitamine C. Dit geeft een reinigende werking.

6.      Striemen

Om striemen tijdens de zwangerschap te voorkomen is het belangrijk om niet te plots te veel  aan te komen. Een massage van de buik, borsten en dijen met een aangepaste olie (een echte wellness ervaring) tijdens de zwangerschap kan  helpen om de huid en de onderhuidse bindweefsels soepel te houden en de elasticiteit te  verhogen.

Een goed recept voor een massageolie tegen striemen is een combinatie maken van 50 ml  amandelolie, 5 ml tarwekiemolie, 5 ml Sint Jansolie, 15 druppels etherische olie van  lavendel, 10 druppels etherische olie van rozenhout, 5 ml jojoba olie, 5 ml arnicaolie en 1  eetlepel aloë veragel.

7.    Zware benen

Tijdens de zwangerschap zijn er veel vrouwen die meer vocht ophouden in benen en voeten en daardoor een zwaar gevoel in het onderlichaam hebben.  Dit kan verholpen worden door een goede zwangerschap massage (al dan niet met je partner) met drainerende bewegingen toe te passen.  Je zal je een pak lichter voelen nadien.  En waarom niet genieten van ons wellness arrangement voor zwangere vrouwen?

Meer info: wellness zwangere vrouwen arrangement & massage voor zwangere dames

Bij ekilibre leren we de partner van de zwangere vrouw hoe hij een ontspannende zwangerschaps massage kan geven waarbij we rekening houden met jouw kwaaltjes en de massage volledig aangepast wordt aan jouw noden.  Hier kan je meer info over dit aanbod vinden.

Wat kunnen etherische olieën voor je doen?

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een onderdeel van de fytotherapie of de kruidengeneeskunde.  Aromatherapie gebruikt het vluchtige bestanddeel van aromatische planten, nl. de etherische olie.  Hoewel aromatherapie een tak is van de fytotherapie, worden de etherische oliën toch anders gebruikt dan de kruiden waaruit ze gewonnen worden. Kennis over planten gebruikt in de kruidengeneeskunde kunnen we dus niet overplaatsen naar de aromatherapie. Meestal is de werking van de plant en de werking van hun etherische olie niet gelijk. 

Wat zijn etherische oliën (afkorting eo)?

Etherische oliën, ook wel vlugoliën, vluchtige oliën of essentiële oliën genoemd, zijn de vluchtige bestanddelen van aromatisch planten. Deze zitten afhankelijk van plant tot plant in de bloem (lavendel, oranjebloesem), het blad (eucalyptus, sinaasappelblad), de schors (kaneel, zeeden),  in zaden (venkel, anijs), de wortels (valeriaan, engelwortel) en de schil (citroen, pompelmoes) … Het zijn vluchtige, olieachtige stoffen met een geur.   Ze zijn vluchtig, etherisch: ze gaan dus heel gemakkelijk over van vloeistof naar gasvorm.  De meeste etherische oliën zijn lichter dan water: ze drijven er bovenop. Ze zijn dus niet mengbaar met water. Ze lossen wel op in alcohol en plantaardige oliën waar ze hun geur en eigenschappen behouden.  Aromatherapie is niet eenvoudig. Je werkt met een sterk geconcentreerd product en kan gevaarlijk zijn als je het niet juist toepast of er onvoldoende van kent.

Algemene kenmerken van EO 

 • worden gemakkelijk opgenomen door het lichaam én ons lichaam herkent ze niet als lichaamsvreemde stoffen
 • werken op het centrale zenuwstelsel: kunnen zenuwachtige mensen kalmeren, neerslachtige mensen oppeppen, gestresseerde mensen ontspannen…
 • bij verstuiving in de atmosfeer wordt de ademhaling vergemakkelijkt
 • stimuleren het lichaam
 • beïnvloeden de cel
 • helpen het organiseren van de antilichaampjes in het bloed door witte bloedcellen te stimuleren
 • werken als klassieke antibiotica maar zonder de nadelen ervan, sommige werken zelfs als antiviraal en als antifungicide (schimmelwerend)
 • werken ontgiftend
 • zijn revitaliserend

Hoe gebruiken?

Je kan EO verstuiven, gebruiken bij het baden, innemen (dubbele voorzichtigheid geboden!) of ermee masseren/mengen in  een bodylotion/shampo/…  Bij massage is het de bedoeling dat de eo in de huid dringt en zo in de bloedbaan terecht komt en daar haar werking kan doen.

Goede dragers voor EO bij massage zijn:

 • Zoete amandelolie: universeel, zeer neutraal, wordt door elk huidtype goed verdragen.
 • Jojoba: is geen olie waar een soort hars, weinig vettig aanvoelend, gaat veroudering van huid tegen, is zeer voedend en vochtregulerend.
 • Macadamia: zeer fijne olie, dringt zeer snel en diep door huid heen. Wordt de ‘luie masseursolie’ genoemd. Niet goed voor lange massages.
 • Avocadoolie is uitermate geschikt voor droge huidtypes.
 • Olijfolie wordt in de praktijk niet zoveel toegepast, daar ze zeer vettig is en niet lekker ruikt.

Hoeveel eo gebruik je?

Voor het lichaam: 3 à 5 % eo op 100 % plantaardige olie

Voor het gezicht: 1 à max 3 % eo op 100 % plantaardige olie

Op 100 ml draagolie gebruik je 3 ml eo

1 ml eo = 20 druppels

dus op 100 ml draagolie meng je max 60 druppels eo, dit kan 1 eo zijn of een combinatie  van verschillende EO.

Enkele recepten van massageolieën met hun specifieke werking.

Bij ekilibre gebruik ik vaak volgende massageolie-recepten :

– pijnlijke spieren en gewrichten (ook bij reuma/artrose):  100 ml amandelolie + 12 druppels jeneverbesEO + 12 druppels wintergreenEO + 16 druppels lavendelEO.

– rustgevende massageolie: 100 ml amandelolie + 12 druppels rozenhoutEO of sandelhoutEO + 28 druppels lavendelEO

– verkoudheid (goed voor de luchtwegen): 100 ml amandelolie + 16 druppels citronellaEO + 12 druppels grove denEO + 12 druppels eucalyptusEO.

Op de markt zijn heel wat goede kant en klaar alternatieven.  Let op: neem best een massageolie van biologische kwaliteit, ook de etherische olieën koop je beter bij een goede drogist/natuurwinkel.  Ons favoriete merk is sjankara omwille van hun uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Indien je thuis zelf aan de slag wil gaan om jouw favoriete massageolie samen te stellen volg je best de aangegeven verhoudingen en laat je je best goed adviseren waar je je EO koopt of door een goede aromatherapeut.  Volg vooral je neus en je intuitie.  Wat je liefst ruikt, zal ook de EO zijn die je op dat moment het meeste nodig hebt qua therapeutische werking.

Waar koop ik EO? 

Bij het aanschaffen van EO let je best op het volgende: de herkomst van de planten is belangrijk. Planten uit conventionele teelt kunnen eventueel sporen van bestrijdingsmiddelen bevatten, daarom zijn ze niet geschikt voor  elke vorm van therapeutisch gebruik. Voor therapeutisch gebruik is eo gewonnen uit wilde planten of bioteelt het best geschikt.  Volgende dingen staan best op het flesje vermeld:

– De specifieke botanische variëteit: je moet zeker weten uit welke plant de eo gewonnen wordt. Een etherische olie moet aangeduid zijn met 2 Latijnse namen

– Het gebruikte plantendeel is belangrijk

– Het chemotype of de samenstelling van de etherische olie: naargelang de groeiplaats, bodem, aantal uren zonneschijn, klimaat, enz kan van éénzelfde plantensoort een andere eo verkregen worden omdat een bepaald bestanddeel meer voorkomt.  Dit wordt aangeduid als CGEO = Chemisch Gedefinieerde EO, CT = ChemoType, HECT = de Franse benaming: Huiles Essentielles ChémoTypées

Koop ze bij een ernstige handelaar die u informatie kan geven over de herkomst van de oliën. Vertrouw geen slogans als ‘100% natuurlijk’, ‘natuurlijke etherische olie’, ‘voldoet aan de pharmacopee’, … Koop enkel oliën waarvan u zwart op wit voldoende kwaliteitsgaranties krijgt. De prijs is ook geen kwaliteitsaanduiding, doch goede olie is altijd duurder.

 

Zwangerschap en EO

Ik vind het het voorzichtigste om tijdens de zwangerschap geen EO te gebruiken.  Bij ekilibre masseren we zwangere vrouwen steeds met een neutrale amandelolie.  Volgende EO mogen ZEKER NIET gebruikt worden tijdens zwangerschap:

Angelica/ basilicum/kaneelschors/ scharlei/ hysop/ jeneverbes/  mirre/lavas/ /oregano/bergamot/rozemarijn/salie/bonekruid/venkel/marjolein en tijm./cederhout/ kamille

Enkele EO en hun eigenschappen op een rijtje

 • Ylang ylang: overgave, genieten, geborgenheid en sensualiteit, een exotische geur
 • Geranium: kracht, ontspannend, evenwicht en pijnstillend, een zoete geur waar je best niet mee overdrijft
 • Patchouli: overgave, de geur van patchouli blijft lang hangen, niet geschikt voor verstuiving, vrij exotisch
 • Rozemarijn: wilskracht en vreugde, aardse geur
 • Sandelhout: meditatief, euforisch
 • Roos: aanvaarding, liefde, een van de duurste EO
 • Jasmijn: liefde en passie, dure EO dus minder geschikt voor verstuiving
 • Lavendel: zuiverheid, frisheid en harmonie, ontspanning en tot rust brengen,‘all round’ EO
 • Ravensara: fysieke en mentale moeheid
 • Tea Tree: ontsmettend, ook bv goed in een voetbad tegen voetschimmel en kloven
 • Mandarijn: rustgevend voor kinderen

Wij gebruiken eo in onze massageoliën (die we zelf samenstellen).  Ook een body lotion , badolie en douchegel maken we zelf door eo te mengen met een drager (olie, creme, gel).  We hebben een yin variant (rustgevend) en een yang variant (opwekkend, energie gevend).  Al onze producten van phyto 5 bevatten eo en hebben een zeer goede werking op huidproblemen.  Ze werken ook verjongend.  Om naar de webshop te gaan (deel van zelf samengestelde producten) klik je hier.

Jouw hout element in balans houden

In de chinese tradionele leer spreken we van de 5 elementen.  Elk element staat voor een bepaalde energie en hoort bij een bepaalde levensfase en seizoen, bepaalde organen, smaak, een zintuig, … In deze blog willen we het hebben over het element hout. De opgaande energie van het element hout staat voor de energie van de lente en de eerste levensfase: die van het speelse kind.  Een hout type mens heeft een brede belangstelling en weet anderen tot samenwerking te brengen.  Hij maakt graag plannen waar hij enthousiast aan begint maar slaagt er niet altijd in om zijn doelen te bereiken.   Hout types zijn heel krachtige en creatieve personen, die spontaan overkomen.  Ze hebben een afkeer van iemand die hen druk oplegt of inperkt, ze houden van een goede planning en coördinatie, zijn tolerant en bezitten een groot doorzettingsvermogen.

De organen die bij hout horen zijn galblaas en lever.  Suikers, vetten, zuivel, alcohol en koffie belasten de lever.  Wil je je lever niet teveel belasten?  Eet er dan weinig van.  Het wordt aangeraden 2 keer per jaar een lever- zuivering te doen in de vorm van een detox.  Ideaal is om dit éénmaal in de lente en éénmaal in de herfst te doen.  Check hier een makkelijk en lekker recept van phytocure.  Ook s morgens een mengsel drinken van 2 eetlepels zuivere olijfolie en het sap van een ½ citroen is zeer zuiverend en goed voor je hout element.  Hout hoort bij een zure smaak.  Goede dingen om te eten om je hout element in evenwicht te houden zijn citroen, bessen, augurken en zuurkool.  Heb je te weinig hout – energie?  Eet dan vooral selder, asperges en mais.

Hout komt ook overeen met de emotie van woede.  Ook als de lever belast is , heeft dit invloed op je gevoelens van woede en frustratie en omgekeerd: woede is een emotie die belastend is voor de lever.  De hout energie is het sterkst tussen 23u en 3u s nachts.  Wordt je vaak wakker tijdens deze periode van de nacht, dan is een detox kuur aangewezen.

De reflexzones in het gelaat die overeenstemmen met hout zijn de zone tussen de wenkbrauwen en op de slapen.  Esthetische problemen van het hout element zijn pigmentvlekken, een vette huid of vet haar, zwarte puntjes en cellulites.  Ook spierspanningen zijn typisch een uiting van een hout element in onbalans.  Om al deze dingen te verhelpen kan je je verzorgen met de producten van het hout element (klik op deze link naar de webshop).  Onze topper is bijvoorbeeld het serum hout dat je kan aanbrengen als ontgiftingskuur op de lever maar ook als verjongend serum kan gebruiken op het gelaat of specifiek op pigmentatievlekken kan aanbrengen.

De sleutel om in evenwicht te blijven met je hout element is opkomen voor jezelf op de juiste manier , op het juiste moment en tegen de juiste persoon.  Het is de moeite waard om je hout element in balans te brengen/houden.  Je wint enorm aan energie, doorzettingsvermogen en kracht.  Ook een drukpuntmassage helpt je de doorstroming van de energiebanen of meridianen van de organen van het hout element te balanceren.

Kunnen bachbloesems ook jou helpen?

Bach remedies…. je hebt er misschien al eens over gehoord maar weet niet precies wat ze doen of je weet er absoluut niets van…. Lees dan zeker verder deze blog.  We vertellen je alles wat je altijd al wou weten over de bach bloesem remedies.

Wat zijn bach bloesem remedies? 

Bachbloesemremedies zijn fijnstoffelijke energieën van wilde bloemen, struiken en bomen die door dokter Bach in de vorige eeuw ontdekt en onderzocht werden.  De bloemenremedies helpen gemoedstoestanden die niet in evenwicht zijn, weer in evenwicht te brengen. De bachbloesemremedies kunnen helpen bij emoties zoals angst, onzekerheid, twijfel, schuldgevoel, onverwerkt verdriet, stress, verbittering, zorgen, piekeren, ongeduld…

Het is een complementaire en holistische heelwijze die uitgaat van een eenheid tussen lichaam, geest en ziel. Er zijn 38 remedies en de meest gekende is de rescue remedie.

Hoe vind ik de beste remedie voor mezelf?

Het komt hierop neer: zodra onze moeilijkheden bekend zijn, nemen wij onmiddellijk de passende remedie of verschillende remedies tegelijk. Wij kijken dus naar het nu-moment en hoe wij ons in deze omstandigheid voelen.  Wij moeten niet wachten tot wij ons niet lekker voelen, dagenlang, of ziek zijn.  Zoek  welke remedies het beste passen en maak er een lijstje van. Zet ze in volgorde van belangrijkheid, soms is één remedie genoeg, soms zijn er meerdere nodig.

We  maken onderscheid tussen de acute toestand op dit moment en de constitutie/karakter/chronisch ‘probleem’.  Dit is belangrijk omdat we de bachbloesems dan anders gaan innemen.

Wat bij een acuut probleem?

Bij acute stress bijvoorbeeld ga je op het moment zelf 2 druppels van de gekozen remedie op (toekomstgericht) of onder (verwerking van het verleden) de tong druppelen en met wat water innemen.

En wat bij een chronisch probleem?

Bij een chronisch probleem ga je verschillende remedies samen innemen en verdunnen tot een mengsel van 3/4 water (bronwater!), 1/4 cognac en 6 druppels van elke gekozen remedie.  Dit flesje ga je nu 6 weken na elkaar innemen door 20 druppels per dag in water op te lossen en uit te drinken , verspreid over de dag.

Een voorbeeld…

Zo ga je bijvoorbeeld bij vliegangst als je het vliegtuig moet nemen, de dag van vertrek elk uur 2 druppels van de rescue remedie innemen op je tong.  Heb je al wekenlang angst voor de examens die eraan komen: neem dan de rescue remedie , samen met enkele andere gekozen remedies gedurende enkele weken in een flesje voor ‘chronisch’ gebruik.

Welke bach remedies zijn er? 

Voor vrijwel elke gemoedstoestand vind je een geschikte remedie.  De remedies zelf worden in 7 grote groepen ingedeeld per thema.  Deze zijn: angst, onzekerheid, onvoldoende interesse in het heden, eenzaamheid, overgevoelig voor ideeën en invloeden, moedeloosheid en wanhoop, overbezorgdheid voor het welzijn van anderen.  Per thema zijn er dan meerdere remedies mogelijk.

To the rescue…. 

De rescue remedie is de meest bekende remedie onder de bachbloesems.  Het is een combinatie van 5 bloesemremedies: kerspruim (cherry plum), bosrank (clematis), reuzenbalsemien (impatiens), zonneroosje (rock rose) en vogelmelk (star of bethelem).

Het wordt gebruikt in noodgevallen om de gevolgen van angst, pijn en smart draaglijker te maken en op te heffen.  Voor alle gevallen waarbij het gemoed benauwd is door plotselinge, ingrijpende gebeurtenissen of ervaringen en wanneer er snel troost, bemoediging, geruststelling en kalmte nodig zijn.

Ze bestaat in zalf, druppels, spray, pastilles, …

Heb ik een bach remedie therapeut nodig? 

Een therapeut is geen noodzaak om goed met de bachbloesems te kunnen werken.  Als je zelf experimenteert en voelt welke bachbloesems bij je passen is het zelfs niet nodig maar voor veel mensen is het niet eenvoudig dit te weten.  Het voordeel van een therapeut is dat hij alle bachbloesems goed kent en goed kan invoelen wat een cliënt op welk moment nodig heeft.  Hij kijkt ook naar dieperliggende oorzaken ipv naar de oppervlakkige symptomen.

Van welk merk neem ik nu best bachbloesems? 

Je kan de bloesems kopen van het merk dokter bach zelf.  Je hebt ook bloemems van la drome provencale en healing herbs.  Ze zijn allemaal even goed en de ene zijn gemaakt ik Frankrijk en de andere in Engeland.  Zelf kijk ik vooral naar wat praktisch is voor mezelf om aan te kopen.

Heb je nog meer vragen over de remedies die best bij je passen, wil je een persoonlijk consult om op verhaal te komen & hulp bij je keuze van de geschikte persoonlijke remedies… Maak gerust een online afspraak of bel (0492 93 46 18) of mail (info@ekilibre-online.be) ons.